AEROGEL : ΕΝΑ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΚΟΣΜΟ...!!!!!!!!!

AEROGEL 



Το Aerogel εφευρέθηκε αρχικά από έναν Αμερικανό χημικό τον Samuel Stephens Kistler το 1931.
Ουσιαστικά αποτελείται από διοξείδιο του πυριτίου και αέρα. Για την ακρίβεια το 99,8%περίπου του Aerogel είναι…αέρας. Παρόλα αυτά έχει εκπληκτικές ιδιότητες!

Το υλικό είναι μόνο 3 φορές πιο βαρύ από τον αέρα!! Mπορεί να έχει εμβαδόν που κυμαίνεται από 250 έως 3.000 τ.μ. ανά γραμμάριο θεωρητικά θα είχε μεγαλύτερη επιφάνεια από ένα ολόκληρο γήπεδο ποδοσφαίρου.


Είναι το ελαφρύτερο στερεό υλικό που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Ο Samuel Stephens Kistler έβαλε στοίχημα με συνάδελφό του πως θα μπορούσε να βγάλει από ένα τζέλ το νερό, αφήνοντας μέσα του αέρα χωρίς να χαλάσει το πλέγμα που κρατούσε το νερό και μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες τελικά τα κατάφερε εκμεταλλευόμενος ένα πολύ έξυπνο και λίγο high tech κόλπο. π.χ Αν έχει μείνει ποτέ ζελέ στο ψυγείο σας, τότε μάλλον θα έχετε παρατηρήσει ότι μετά απο μερικές μέρες θα συρρικνωθεί και θα είναι αρκετά αηδιαστικό. Το ίδιο συμβαίνει και με το alcogel όταν εξατμιστεί ο διαλύτης του. Η εξάτμιση του υγρού διαλύτη είναι η αιτία που το κάνει στερεό διοξείδιο του πυριτίου.
Αυτή η σταθερή μάζα ονομάζεται xerogel.
Μόλις το υγρό εξαφανιστεί από το πήκτωμα, ο διαλύτης διοχετεύεται μακριά ως αέριο. Τα υπόλοιπα στερεά είναι κατασκευασμένα από πυρίτιο, με μικροσκοπικούς πόρους (nanopores) που γεμίζουν με αέρα, και είναι 50-99% του όγκου της αρχικής alcogel. Αυτή η σταθερή μάζα ονομάζεται αεροτζέλ.
Η δομή του gel είναι πολύ αραχνοΰφαντη για να αντέξει τον παραμικρό βρασμό ή διόγκωση αερίου στο εσωτερικό του!
ΑΛΛΑ.....
Μπορεί να αντέξει την κρούση από έκρηξη 1 κιλού δυναμίτη χωρίς να καταστραφεί!!


Κρατώντας ένα κομμάτι στο χέρι σας, μπορεί να σας προστατέψει σαν ασπίδα (με πάχος 1-2 εκατοστά) απέναντι σε φλόγιστρο με θερμοκρασία πάνω από 1300 βαθμούς Κελσίου!! Δηλαδή μιλάμε για εκπληκτική θερμομονωτική ιδιότητα.
Λόγω της δομής του με μικροσκοπικούς πόρους μπορεί να φιλτράρει αποτελεσματικά νερό ή αέρα κατακρατώντας οποιοδήποτε ξένο υλικό.

Σε πείραμα στο εργαστήριο κάλυψαν ένα κομμάτι ατσάλι με 6 χιλιοστά Aerogel και το εξέθεσαν σε έκρηξη από δυναμίτη. Το Aerogel με ρόλο ασπίδας προστάτεψε το ατσάλι το οποίο μετά βίας “τραυματίστηκε”.

Η πρώτη εταιρεία που εκμεταλεύτηκε εμπορικά το Aerogel είναι η Dunlop η οποία κατασκεύασε ρακέτες του τένις ,οι οποίες είναι ενισχυμένες με Aerogel , για καλύτερα χτυπήματα.
Δοκιμάστηκε και η μονωτική ιδιότητα του Aerogel στην πράξη , μονώνοντας το σπίτι ενός Άγγλου, όπου όπως ο ίδιος αναφέρει, η βελτίωση στην θερμομόνωση ήταν αξιοσημείωτη. Κατέβασε τον θερμοστάτη της κεντρικής θέρμανσης 5 ολόκληρους βαθμούς. Αυτό σημαίνει ότι το σπίτι του έχει πλέον πολύ λιγότερες απώλειες θερμότητας, και δεν χρειάζεται να ανάβει την θέρμανση όπως πριν.

Βρήκε εφαρμογή επίσης απο τη ΝΑΣΑ κυρίως σε διαστημόπλοια λόγω των άριστων μονωτικών του ιδιοτήτων. Έτσι στην αποστολή STARDUST ("αστερόσκονη") το aerogel τοποθετήθηκε σε σημείο του διαστημόπλοιου, μέσα σε ένα ειδικό πλέγμα (που μοιάζει σαν αυτό μιας ρακέτας του τέννις) που θα έρθει σε επαφή με την ουρά του κομήτη Wild 2 και με αυτό τον τρόπο να συλλέξει την πολύτιμη αστερόσκονη!
Επίσης τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να κατασκευάσει το Aerogel με τρόπο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα. Κατασκεύασε Aerogel το οποίο είναι πιο ανθεκτικό, και πιο εύκαμπτο. Υποθέτουν ότι μια στολή κατασκευασμένη από τέτοιο υλικό πάχους 18 χιλιοστών ,θα μπορούσε να προστατέψει αυτόν που την φοράει ακόμα και σε θερμοκρασίες -130 βαθμών Κελσίου.

Επίσης μια μεγάλη εταιρία στη μασαχουσέτη η aspen έχει συνάψει συμφωνία με Burton snowboards, που πωλεί ένδυση για ακραίες καιρικές συνθήκες και κατασκεύάζει σακάκια με επένδυση AeroGel AR3103 Spaceloft.Το σακάκι Burton μονωμένo με AeroGel στο λιανικό εμπόριο πωλείτε για $ 550, συγκριτικά με το μπουφάν τους χωρίς AeroGel μόνωση, το οποίο πωλείτε στο λιανικό εμπόριο για $ 280.Επιπλέον,η Aspen χρησιμοποιεί AeroGel για μπότες και γάντια, σχεδιασμένα να αντέχουν σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
Τα AeroGel μονωμένα ρούχα εξακολουθούν να είναι από τα πιο ακριβά στην αγορά λόγω της διαδικασίας κατασκευής τους!







Και μία απάντηση σε πιθανή απορεία κάποιον...... Γιατί το αεροτζέλ είναι μπλε??

Για τον ίδιο λόγο, που και ο ουρανός είναι μπλε!!
Λογο ''σκέδασης'' θα λέγαμε αλλά τι είναι αυτο? Με απλά λόγια είναι ένα οπτικό φαινόμενο που προκύπτει όταν λευκό φως σκορπίζετε σε σωματίδια με μικρότερα μήκη κύματος απο αυτά του φωτός, σωματίδια συνήθως από 5 έως 200 nm.Τα μάτια μας είναι πολύ πιο ευαίσθητα στο μπλε μήκος κύματος από ό, τι σε μήκη κύματος άλλον χρωμάτων που εμφανίζονται(π.χ βιολετί) και έτσι βλέπουμε μόνο το μπλε φως.Τα νανοσωματίδια διοξειδίου του πυριτίου (που κατασκευάζετε το γυαλί) είναι μόνο μερικές εκατοντάδες φορές μεγαλύτερο από τα άτομα και λόγο ''σκέδασης'' του λευκού φωτός κάνουν το αεροτζέλ να φαίνετε μπλε.

Τέλος μια μικρή ευχή.............
Μακάρι οι επιστήμονες να μπορέσουν να το ενσωματώσουν στο κεφάλι μερικών απο αυτούς που κάνανε με πολύ ''ευγενικό τρόπο'' τα σχόλια τους και να μπορέσει να απορροφήσει όλη τη βλακεία και την ανούσια σοβαρότητα που διαθέτουν για θέματα όπως αυτό(γιατί είμαι σίγουρος πως για άλλα σοβαρότερα δε τους καίγετε καρφί),φοβούμενοι πως θα κλαπεί η δόξα τους και οτι εμείς θα τα αρπάξουμε χοντρά και θα τους αφήσουμε στην απ'έξω!!Δεν έχουμε κανένα κέρδος απο όλο αυτό.. το μόνο που θέλουμε είναι να πληροφορίσουμε και να ενημερώσουμε.





Ερωτήσεις & Απαντήσεις για την εγκατάσταση Οικιακών Φωτοβολταϊκών.


1.Ποιους αφορά το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κτίρια;
Αφορά οικιακούς καταναλωτές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 κιλοβάτ (KWp) στο δώμα ή τη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών. Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα.
2. Τι σημαίνει πρακτικά «πολύ μικρή επιχείρηση»;
Πολύ μικρή επιχείρηση είναι αυτή που απασχολεί έως 10 άτομα και έχει κύκλο εργασιών και σύνολο ενεργητικού έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

3.Το πρόγραμμα ισχύει σε όλη την επικράτεια;
Δυστυχώς, η πρώτη φάση του προγράμματος ισχύει μόνο για το ηπειρωτικό δίκτυο και για τα νησιά εκείνα που είναι διασυνδεδεμένα στο δίκτυο αυτό (π.χ. Εύβοια, Ιόνια, Σποράδες, νησιά Αργοσαρωνικού). Εξαιρούνται προς το παρόν τα λεγόμενα μη διασυνδεδεμένα νησιά (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, νησιά ΒΑ Αιγαίου), τα οποία θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μόλις καθοριστεί πόση επιπλέον ισχύς φωτοβολταϊκών μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε νησί.
4. Μένω σε πολυκατοικία. Μπορώ να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκό;
Ναι. Στην περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο κτιρίου (ταράτσα) επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος και τότε πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω όροι. Είτε να συμφωνήσουν εγγράφως οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες, είτε το φωτοβολταϊκό να εγκατασταθεί εξ ονόματος όλων των ιδιοκτητών (τους οποίους στην περίπτωση αυτή εκπροσωπεί ο διαχειριστής). Αν η ταράτσα είναι κοινόκτητη και οι κύριοι του χώρου αυτού θέλουν να την παραχωρήσουν σε κάποιο άλλο ιδιοκτήτη του κτιρίου που δεν έχει δικαιώματα στην ταράτσα, μπορούν να το κάνουν. Αν το σύστημα μπει σε στέγαστρο βεράντας διαμερίσματος, προφανώς μπορούν να μπουν περισσότερα συστήματα σε μια πολυκατοικία.
5. Θα πουλάω όλο το ηλιακό ρεύμα που παράγω στη ΔΕΗ ή μόνο την περίσσεια;
Oλη η παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ και πληρώνεστε γι' αυτή με 55 λεπτά την κιλοβατώρα (0,55 ευρώ/kWh), τιμή που είναι εγγυημένη για 25 χρόνια. Εσείς συνεχίζετε να αγοράζετε ρεύμα από τη ΔΕΗ και να το πληρώνετε στην τιμή που το πληρώνετε και σήμερα (περίπου 10-12 λεπτά την κιλοβατώρα). Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει ένα νέο μετρητή για να καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια. Αν, για παράδειγμα, στο δίμηνο το φωτοβολταϊκό σας παράγει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 500 ευρώ και καταναλώνετε ενέργεια αξίας 100 ευρώ, θα σας έρθει πιστωτικός λογαριασμός 400 ευρώ, ποσό που θα καταθέσει η ΔΕΗ στον τραπεζικό σας λογαριασμό.
6. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ενταχθώ στο καθεστώς κινήτρων;
Τρεις είναι οι προϋποθέσεις:

  • Να έχετε μετρητή της ΔΕΗ στο όνομά σας (ή στον κοινόχρηστο λογαριασμό της πολυκατοικίας αν επιλεγεί η συλλογική εγκατάσταση).
  • Αν είστε οικιακός καταναλωτής, να καλύπτετε μέρος των αναγκών σας σε ζεστό νερό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. ηλιακό θερμοσίφωνα, βιομάζα, γεωθερμική αντλία θερμότητας).
  • Αν είστε επιχείρηση, να μην έχετε πάρει κάποια άλλη επιδότηση για το φωτοβολταϊκό από εθνικά ή κοινοτικά προγράμματα.
7. Αν είμαι οικιακός καταναλωτής, πρέπει να ανοίξω βιβλία στην εφορία;
Oχι. Ο οικιακός μικροπαραγωγός ηλιακού ηλεκτρισμού δεν θεωρείται πια επιτηδευματίας, με άλλα λόγια απαλλάσσεται από το άνοιγμα βιβλίων στην εφορία. Oπως αναφέρει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, «δεν υφίστανται για τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της ενέργειας αυτής στο δίκτυο». Με άλλα λόγια, τα όποια έσοδα έχετε από την πώληση της ενέργειας δεν φορολογούνται. Με βάση τον ισχύοντα φορολογικό νόμο, δικαιούστε επιπλέον και έκπτωση δαπανών από το εισόδημα (εκπίπτει 20% της δαπάνης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και μέχρι 700 ευρώ ανά σύστημα).
8. Η απαλλαγή από τη φορολόγηση των εσόδων ισχύει και για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις;
Ναι, με την προϋπόθεση ότι τα κέρδη εμφανίζονται σε ειδικό λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού. Σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής τους, ισχύει η τρέχουσα φορολογία για τα κέρδη που διανέμονται.
9. Χρειάζεται κάποια ειδική άδεια;
Η μόνη άδεια που χρειάζεται είναι η έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας που την παίρνετε από την πολεοδομία.
10. Υπάρχουν πολεοδομικοί όροι που πρέπει να τηρούνται;
Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών πάνω από την απόληξη του κλιμακοστασίου, του φρεατίου ανελκυστήρα και οποιασδήποτε άλλης κατασκευής. Η διάταξη των φωτοβολταϊκών πλαισίων δεν θα πρέπει να δημιουργεί χώρο κύριας ή βοηθητικής χρήσης ή ημιυπαίθριο. Σε περίπτωση τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών σε υπάρχουσες στέγες, θα πρέπει αυτή να γίνεται εντός του όγκου της στέγης ακολουθώντας την κλίση τους και να απέχει μισό μέτρο από τη περίγραμμά της. Αν τα φωτοβολταϊκά τοποθετούνται σε δώμα, θα πρέπει η απόσταση από το στηθαίο του δώματος να είναι ένα μέτρο εσωτερικά αυτού για λόγους ασφαλείας.
11. Τι βήματα πρέπει να κάνω;
α. Ελάτε σε επαφή με μία εταιρία που θα σας προμηθεύσει τον εξοπλισμό και θα κάνει την εγκατάσταση για να αποφασίσετε τι σύστημα θα επιλέξετε τελικά και πώς θα εγκατασταθεί.
β. Με τη βοήθεια της εταιρίας-εγκαταστάτη, κάντε αίτηση στη ΔΕΗ για να σας δώσει μια προσφορά σύνδεσης (να σας πει, δηλαδή, πόσο κάνει ο νέος μετρητής και πόσο θα κοστίσει τελικά η σύνδεση).
γ. Πάτε στην πολεοδομία για την έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας.
δ. Ξαναπάτε στη ΔΕΗ για να υπογράψετε την 25ετή σύμβαση βάσει της οποίας θα πουλάτε ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο και στη συνέχεια συνδέεστε.
12. Μπορώ να εγκαταστήσω μόνος μου το φωτοβολταϊκό σύστημα;
Αν είστε επαγγελματίας ηλεκτρολόγος και έχετε εκπαιδευτεί κατάλληλα, ναι. Αλλιώς ούτε που να το σκέφτεστε! Mε βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση μηχανικού κατάλληλης ειδικότητας για τη συνολική εγκατάσταση και γι'αυτό άλλωστε απευθύνεστε και σε εξειδικευμένες εταιρίες.Αν βέβαια έχετε τέτοια διάθεση υπάρχει σχολή που μπορείτε να τελειώσετε και να εξειδικευτείτε ώστε να έχετε μια γνώμη παραπάνω και γιατί οχι να τα τοποθετήσετε κιόλας!!
13. Τι χώρο θα χρειαστώ;
Καταρχήν ο χώρος θα πρέπει να είναι ασκίαστος και όσο είναι δυνατόν τα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να βλέπουν τον Nότο και να έχουν μια κλίση κοντά στις 30 μοίρες. Αν δεν συμβαίνει αυτό (αν δηλαδή η στέγη σας σκιάζεται ή ο προσανατολισμός της δεν είναι νότιος), το φωτοβολταϊκό σας θα έχει μειωμένη απόδοση, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι βιώσιμη οικονομικά η επένδυσή σας. Το πόσα τετραγωνικά μέτρα χρειάζεστε εξαρτάται από τον χώρο εγκατάστασης (δώμα ή κεκλιμένη στέγη) και από την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών που θα επιλέξετε. Σε ένα δώμα, για παράδειγμα, θα χρειαστείτε χοντρικά περί τα 12-15 τετραγωνικά μέτρα για κάθε κιλοβάτ, ενώ σε μια κεραμοσκεπή 7-10 τ.μ. Η εταιρία που θα σας προμηθεύσει τον εξοπλισμό θα σας υπολογίσει ακριβώς τον χώρο που χρειάζεστε.
14. Ενδεικτική απόδοση φωτοβολταϊκών σε διάφορες κλίσεις και προσανατολισμούς
Με νότιο προσανατολισμό και στη βέλτιστη κλίση παίρνετε το 100% της απόδοσης, ενώ με οριζόντια τοποθέτηση το 90% .
15. Θα αντέξει η στέγη μου το βάρος των φωτοβολταϊκών;
Το μέσο βάρος των φωτοβολταϊκών μαζί με τη βάση στήριξης είναι περί τα 20-25 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο. Συνεπώς, κατά τεκμήριο δεν υπάρχει πρόβλημα, ιδιαίτερα σε νεόδμητα κτίρια, αφού η στέγη σχεδιάζεται για να αντέχει πολύ μεγαλύτερα βάρη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα προηγηθεί έλεγχος για τη στατική επάρκεια της στέγης.
16. Θα χρειαστεί να πειράξω τη μόνωση της οροφής για να εγκαταστήσω το φωτοβολταϊκό;
Συνήθως όχι. Ακόμη όμως και αν χρειαστεί να τραυματιστεί η θερμομόνωση ή η υγρομόνωση της ταράτσας για να στηθούν οι βάσεις στήριξης του φωτοβολταϊκού, γίνονται πάντα εργασίες αποκατάστασης, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα.
17. Υπάρχει περίπτωση να έχω υπερθέρμανση της ταράτσας μου λόγω των φωτοβολταϊκών;
Oχι, γιατί τα φωτοβολταϊκά δεν «ρουφάνε» την γύρω ακτινοβολία, αλλά αξιοποιούν την ακτινοβολία που ούτως ή άλλως θα έπεφτε στη συγκεκριμένη επιφάνεια. Προκειμένου να απορροφήσουν τη μέγιστη δυνατή ηλιακή ακτινοβολία, τα φωτοβολταϊκά πλαίσια έχουν σκουρόχρωμη επιφάνεια, η οποία μάλιστα καλύπτεται από μία αντιανακλαστική στρώση για να παγιδεύεται η ηλιακή ακτινοβολία. Χάρη σ' αυτή την αντιανακλαστική επιφάνεια άλλωστε, τα φωτοβολταϊκά δεν «γυαλίζουν» και έχουμε μειωμένα φαινόμενα αντανάκλασης που ορισμένες φορές θα μπορούσαν να είναι ενοχλητικά. Oπως έδειξαν σχετικές μετρήσεις, τα φωτοβολταϊκά «γυαλίζουν» λιγότερο από τα αυτοκίνητα όταν πέσει πάνω τους η ηλιακή ακτινοβολία. Συνέπεια της σκουρόχρωμης επιφάνειας είναι βέβαια ότι αυξάνεται η θερμοκρασία του φωτοβολταϊκού πλαισίου σε σχέση με τον περιβάλλοντα αέρα.
Τι γίνεται λοιπόν αυτή η θερμότητα; Προφανώς διαχέεται στο περιβάλλον. Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι αν αυτή η θερμότητα που φεύγει από τα πλαίσια μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ιδιαίτερα σε μία στέγη. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, για τον απλό λόγο ότι η μάζα του αέρα είναι πρακτικά άπειρη σε σχέση με τη μάζα των φωτοβολταϊκών και είναι αδύνατο να αυξηθεί η θερμοκρασία του αέρα σε κάποια απόσταση από τα πλαίσια. Για την ακρίβεια, μόλις 1-2 εκατοστά από την επιφάνεια των πλαισίων, η θερμοκρασία είναι αυτή του περιβάλλοντος. Aλλωστε, μεταξύ φωτοβολταϊκού και στέγης υπάρχει ένα κενό για να περνάει ο αέρας δροσίζοντας το φωτοβολταϊκό (κάτι που, συν τοις άλλοις, αυξάνει και την απόδοσή του). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η θερμοκρασία του δώματος κάτω ακριβώς από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια είναι χαμηλότερη απ' ό,τι η θερμοκρασία του ακάλυπτου δώματος. Σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα με άπνοια, η θερμοκρασία του δώματος κάτω από τα φωτοβολταϊκά μπορεί να είναι και 13 βαθμούς χαμηλότερη απ' ό,τι αν ο ήλιος χτυπούσε κατ' ευθείαν το δώμα.Με άλλα λόγια, ο τελευταίος όροφος ενός κτιρίου υποφέρει λιγότερο από τη ζέστη.
18. Θερμοκρασία στέγης χωρίς σκίαση
Θερμοκρασία στέγης με σκίαση από φωτοβολταϊκά Μπορώ να συνδυάσω το φωτοβολταϊκό με πράσινη στέγη; Ασφαλώς. Στην περίπτωση αυτή έχουμε πολλαπλά οφέλη. Η μεν πράσινη στέγη δροσίζει το φωτοβολταϊκό και αυξάνει την απόδοσή του, το δε φωτοβολταϊκό εμποδίζει τη γρήγορη εξάτμιση και απαιτείται λιγότερο νερό για την πράσινη στέγη. Επιπλέον, μετρήσεις έδειξαν ότι αυξάνει και η βιοποικιλότητα της πράσινης στέγης στα σημεία που σκιάζεται από τα φωτοβολταϊκά.
19. Μπορώ να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκά σε πρόσοψη κτιρίου;
Αν είστε οικιακός καταναλωτής, όχι. Αν είστε επιχείρηση μπορείτε, μόνο που δεν θα ενταχθείτε στο ειδικό πρόγραμμα για τα κτίρια που περιγράφουμε, αλλά στο καθεστώς ενισχύσεων που προβλέπουν οι νόμοι 3468/06 και 3734/09. Με βάση τους νόμους αυτούς, ως τα 20 κιλοβάτ (KWp) δεν χρειάζεται αδειοδότηση, το δε παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα μπορείτε να το πουλήσετε στον ΔΕΣΜΗΕ έναντι 0,45 ευρώ/kWh, τιμή που είναι εγγυημένη για μία εικοσαετία.
20. Τι εξοπλισμός χρειάζεται;
Eνα φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελείται από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια (φωτοβολταϊκή γεννήτρια που ακουμπά σε κάποια μεταλλική βάση στήριξης) και τον αντιστροφέα (inverter) που μετατρέπει το συνεχές ρεύμα που παράγουν τα φωτοβολταϊκά σε εναλλασσόμενο της ίδιας ποιότητας με το ρεύμα της ΔΕΗ. Το ρεύμα αυτό περνά από ένα μετρητή και διοχετεύεται στο δίκτυο.
21. Πόσα κιλοβάτ χρειάζομαι για το σπίτι μου;
Δεδομένου ότι πουλάτε όλη την παραγόμενη ενέργεια στο δίκτυο και συνεχίζετε να αγοράζετε από τη ΔΕΗ, η ερώτηση αυτή δεν έχει νόημα. Το πόσα κιλοβάτ θα βάλετε εξαρτάται μόνο από δύο παράγοντες:
Πόσο χωράει η στέγη σας, και πόσα χρήματα θέλετε να ξοδέψετε.
22. Πόση ενέργεια παράγει ένα φωτοβολταϊκό;
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο είναι εξαιρετικά προβλέψιμη. Αυτό που ενδιαφέρει είναι πόσες κιλοβατώρες θα σας δώσει το σύστημά σας σε ετήσια βάση. Σε γενικές γραμμές, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα παράγει κατά μέσο όρο ετησίως περί τις 1.150-1.450 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ (KWh/KWp ανά έτος). Προφανώς στις νότιες και πιο ηλιόλουστες περιοχές της χώρας ένα φωτοβολταϊκό παράγει περισσότερο ηλιακό ηλεκτρισμό από ό,τι στις βόρειες.
23. Πόσα χρήματα θα χρειαστώ;
Εξαρτάται από το τι σύστημα θα βάλετε και πού. Χοντρικά, ένα φωτοβολταϊκό κοστίζει όσο και ένα αυτοκίνητο (π.χ. ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 2 κιλοβάτ κοστίζει όσο και ένα φθηνό αυτοκίνητο μικρού κυβισμού, ενώ ένα μεγαλύτερο σύστημα των 5- 10 κιλοβάτ όσο ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού). Μόνο που ενώ το αυτοκίνητο έχει συνεχώς έξοδα για τα επόμενα χρόνια, το φωτοβολταϊκό, αντίθετα, έχει έσοδα και σας αποφέρει και κέρδη. Κι ενώ το αυτοκίνητο μετά βίας θα βγάλει τη δεκαετία, το φωτοβολταϊκό θα αντέξει και θα σας αποφέρει κέρδη για πάνω από 25 χρόνια. Σε αντίθεση με τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες που καταναλώνουμε, το κόστος των φωτοβολταϊκών πέφτει διαχρονικά. Η νέα νομοθεσία δίνει κίνητρα ώστε, σε κάθε περίπτωση, να κάνετε απόσβεση του συστήματός σας και να έχετε και ένα λογικό κέρδος. Δεν είναι ανάγκη να βάλετε όλο το ποσό από την τσέπη σας. Μπορείτε να καλύψετε ένα μικρό μόνο μέρος της δαπάνης και το υπόλοιπο να το καλύψετε με δάνειο από κάποια τράπεζα. Πλέον υπαρχουν τράπεζες που μπορείτε να απευθυνθείτε αποκλειστικά γι'αυτο το θέμα.Σε κάθε περίπτωση, οι αποδόσεις που θα έχετε από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θα είναι καλύτερες απ' ό,τι αν βάζατε αυτά τα χρήματα σε κάποιο προθεσμιακό λογαριασμό ή τα επενδύατε σε ομόλογα ή στο χρηματιστήριο. Και σκεφτείτε ότι οι αποδόσεις αυτές είναι σταθερές και εγγυημένες για μια 25ετία!Κ μιας και το αναφέραμε παραπάνω αν είστε σε κατάσταση αγοράς αυτοκινήτου (η' μηχανής για τους πιο x-treme) το ποσό που έχετε να διαθέσετε γι'αυτο μπορείτε να το επενδύσετε σε μια φοτοβολταική εγκατάσταση και με το μηνιαίο κέρδος που θα έχετε να αποπλειρώνετε τη δόση του δανείου σε όποιο μηχανοκίνητο και αν επιλέξετε... και στο τέλος θα σας μείνει και η εγκατάσταση και το μεταφορικό σας!!!!!!(ΕΓΩ ΕΤΣΙ ΕΠΡΑΞΑ.........ΒΑΛΤΕ ΤΑ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΕΙΤΕ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ!!!)
24. Ποιο είναι το περιβαλλοντικό όφελος;
Κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από φωτοβολταϊκά, και άρα όχι από συμβατικά ρυπογόνα καύσιμα, συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης ενός περίπου κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Eνα τυπικό φωτοβολταϊκό σύστημα του ενός κιλοβάτ αποτρέπει κάθε χρόνο την έκλυση 1,3 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, όσο δηλαδή θα απορροφούσαν δύο στρέμματα δάσους. Επιπλέον, συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές άλλων επικίνδυνων ρύπων (όπως τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, τα οξείδια του αζώτου, οι ενώσεις του θείου κ.λπ). Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πυροδοτούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αλλάζουν το κλίμα της Γης, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.
25. Υπάρχει επάρκεια ΦΒ στην αγορά;
Δραστηριοποιούνται γύρω στις 200 εταιρείες. Σημαντικό είναι ότι υλοποιούνται και 5 ελληνικές παραγωγικές μονάδες με δυναμικότητα παραγωγής πανέλων 200 MW.

26. Υπάρχει επιχορήγηση;
Όχι. Η τιμή που πωλείται το ηλεκτρικό ρεύμα στο Δίκτυο είναι πολύ ευνοϊκή και δεν απαιτεί επιχορήγηση. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο ο πολίτης δεν μπαίνει στη διαδικασία προετοιμασία φακέλου, αξιολόγησης, έγκρισης, ελέγχου, κτλ.

27. Τι γίνεται το βράδυ που δεν έχει ήλιο ή όταν έχει συννεφιά;
Ειδικά στα διασυνδεδεμένα συστήματα που χρησιμοποιούνται για την πώληση ενέργειας δεν γίνεται τίποτε.
Τo βράδυ το σύστημα απλά σταματά να δουλεύει και ξεκινά πάλι το επόμενο πρωί με το φως της ημέρας.
Όταν έχει συννεφιά όμως το σύστημα συνεχίζει να παράγει ρεύμα γιατί τα φωτοβολταϊκά θέλουν φως και όχι αποκλειστικά ήλιο. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με την παραγωγή μιας ηλιόλουστης ημέρας.
28. Yπάρχει περίπτωση να καταστραφούν από το χαλάζι, τον αέρα, την παγωνιά;
Όχι. Τα φωτοβολταϊκά δεν είναι κατασκευασμένα από γυαλί που σπάει, ούτε παγώνουν.
Τα πιστοποιημένα πλαίσια περιλαμβάνουν για λόγους προστασίας ένα στρώμα από ειδικά επεξεργασμένο γυαλί που αντέχει ακόμα και τις μεγαλύτερες καταπονήσεις, όπως την πτώση χαλαζόπετρας διαμέτρου 2,5 εκατοστών με ταχύτητες έως και 85 km/h.
Ιδιαίτερη προσοχή όμως απαιτεί η στήριξη τους, η οποία πρέπει να γίνει σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, αφού πρώτα εκτιμηθούν τα φορτία ανέμου που επικρατούν στην περιοχή και ειδικότερα στη θέση εγκατάστασης.
Για κάθε περίπτωση όμως προκειμένου να καλυφθούμε από το ενδεχόμενο μιας πραγματικά μεγάλης και σπάνιας θεομηνίας που συμβαίνει με συχνότητα π.χ. 1 φορά στα 50 χρόνια και που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει, θα πρέπει οπωσδήποτε η εγκατάσταση να καλύπτεται με ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
29. Υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες φωτοβολταϊκών; Ποια είναι η καλύτερη;
Ναι υπάρχουν πολλές τεχνολογίες, τα πολυκρυσταλλικά, τα μονοκρυσταλλικά, τα λεπτού υμένα (thin film), τα άμορφα, κοκ.
Όμως δεν μπορεί να πει κανείς ότι κάποια τεχνολογία είναι καλύτερη από την άλλη. Κάθε μια έχει τα δικά της πλεονεκτήματα που την καθιστούν κατάλληλη για συγκεκριμένες εφαρμογές.
Ειδικά για τις εγκαταστάσεις σε κτίρια όπου οι χώροι είναι περιορισμένοι, χρησιμοποιούνται πολυκρυσταλλικά και μονοκρυσταλλικά μιας και αυτά καταλαμβάνουν μικρότερη επιφάνεια ανά κιλοβάτ και συνεπώς μπορούν να εγκατασταθούν μεγαλύτερα συστήματα σε μικρότερες επιφάνειες.
Οι υπόλοιπες τεχνολογίες συνήθως χρησιμοποιούνται για εγκαταστάσεις στο έδαφος ή σε μεγάλες βιομηχανικές στέγες, όπου οι διαθέσιμες επιφάνειες είναι πολύ μεγάλες.

30. Τι δικαιολογητικά πρέπει να μαζέψω;
Για την Πολεοδομία:
•Βεβαίωση ή αντίγραφο δήλωσης κτηματολογίου, ή αντίγραφο τοπογραφικού ή άλλου σχεδίου, εφόσον δεν προσδιορίζεται η θέση του ακινήτου με τη διεύθυνση.
•Κάτοψη του χώρου που θα εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά.
•Τομή του κτιρίου (εφόσον το κτίριο βρίσκεται εκτός σχεδίου).
Για τη ΔΕΗ:
•Αποδεικτικό δικαιώματος χρήσης του χώρου εγκατάστασης, που σημαίνει:
(α) Για εγκαταστάσεις σε ιδιόκτητους χώρους:
Tίτλος κυριότητας και αποδεικτικό μεταγραφήςστο Υποθηκοφυλακείο.
(β) Για εγκαταστάσεις σε μη ιδιόκτητους χώρους:
Τίτλος κυριότητας μαζί με το αποδεικτικό μεταγραφής στο Υποθηκοφυλακείο και έγγραφη συμφωνία του κυρίου του χώρου και του ιδιοκτήτη του φωτοβολταϊκού για την παραχώρηση του χώρου.
(γ) Για εγκαταστάσεις σε κοινόχρηστο χώρο από όλους ή ένα ιδιοκτήτη:
Πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή έγγραφη συμφωνία όλων των ιδιοκτητών με ευθύνη του διαχειριστή ή του κυρίου του φωτοβολταϊκού αντίστοιχα.
•Αντίγραφο του λογαριασμού της ΔΕΗ του ιδιοκτήτη του φωτοβολταϊκού στο κτίριο που πρόκειται να γίνει η εγκατάσταση.
•Τοπογραφικό (εφόσον ο χώρος είναι σε εκτός σχεδίου περιοχή).
•Μια υπεύθυνη δήλωση (κατεβάστε τη δήλωση για για ιδιώτες ή για επιχειρήσεις).

ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΣΤΗΣΕΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ...

Φωτοβολταϊκά Πάρκα

Συμβάσεις Πώλησης με ΔΕΗ - ΔΕΣΜΗΕ και ότι χρειάζεται να ξέρεις πριν επενδύσεις.

Πριν αρχίσουμε να μιλάμε για κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων πρέπει να κάνουμε σύσταση κατάλληλης εταιρίας, δηλαδή αν δεν υφίσταται πρέπει να συσταθεί αν θέλει κάποιος να υπαχθεί στον αναπτυξιακό με σκοπό την παραγωγή και την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας. Αν πάλι υφίσταται πρέπει να συμπεριλάβει στο καταστατικό της ως σκοπό και αντικείμενο την παραγωγή και την πώληση ενέργειας.
Όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν σε συνεννόηση με λογιστή και δικηγόρο.
Η  Ρ.Α.Ε  (ρυθμιστική αρχή ενέργειας) ορίζει ότι για έργο μικρότερο των 150 KW δεν απαιτείτε άδεια παραγωγής αλλά αίτηση για απαλλαγή. Για έργο μεγαλύτερο των 150 KW απαιτείται αίτηση για άδεια παραγωγής.
Επίσης απαραίτητες είναι οι γνωμοδοτήσεις άλλων υπηρεσιών όπως (Δασαρχείο , αρχαιολογική υπηρεσία κτλπ) και έγκριση από την περιφέρεια για έργο μεγαλύτερο από 20 KW και Μελέτη.
Μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στην εξασφάλιση ότι αφού υλοποιηθεί το Φ/Π θα μπορέσει να συνδεθεί με το δίκτυο της Δ.Ε.Η. Άρα απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει εγκατάσταση της Δ.Ε.Η σε κοντινή απόσταση. 
Ο επενδυτής υπογράφει 20ετή σύμβαση με ΔΕΗ & ΔΕΣΜΗΕ
Η πρώτη είναι η σύμβαση πώλησης με την ΔΕΣΜΗΕ και η δεύτερη είναι η σύμβαση σύνδεσης με την ΔΕΗ.
Η ανανέωση αυτών των συμβάσεων γίνετε 3 μήνες πριν τη λήξη της πρώτης δεκαετίας με δήλωση που κάνει μόνο ο ιδιοκτήτης και η Αρχές είναι υποχρεωμένες να αποδεχθούν την ανανέωση.

Το 25% τής επένδυσης θα καλυφθεί με ίδια κεφάλαια , ένα % με δανεισμό και ένα % με χρηματοδότηση απο τον αναπτυξιακό η άλλα επενδυτικά προγράμματα.
Σήμερα στην Ελλάδα λίγες είναι οι εταιρίες που έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία για να υλοποιήσουν ένα τέτοιο έργο γι αυτό χρειάζεται προσοχή.
Ασφάλιση
Είναι καλό να υπάρχει ασφάλιση του έργου για περιπτώσεις ζημιών και απώλειας εισοδήματος.'Αρα και εδώ προσοχή στην επιλογή κατάλληλου ασφαλιστικού συμβούλου.
Πώς τιμολογεί και καταβάλει η Δ.Ε.Η το τίμημα παραγόμενης ηλ. ενέργειας.
Η τιμολόγηση γίνεται απο τον επενδυτή με τιμολόγιο που κόβει ο ίδιος κάθε 4 μήνες στην Δ.Ε.Η. Ο επενδυτής πέρνει Α.Φ.Μ για το σκοπό αυτό και τιμολογεί την Δ.Ε.Η - Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε με βάση
  1. την τιμή σε ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh) που αναλογεί στην ονομαστική ισχύ της εγκατάστασης.
  2. το ποσό της ηλεκτρικής ενέργειας του μετρητή της Δ.Ε.Η ,που δείχνει το ποσό της ενέργειας που απορροφήθηκε απο το δίκτυο.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στρέφεται στα μικρά συστήματα με ισχύς έως 100 KW για τα οποία ο νόμος προβλέπει ότι ο επενδυτής θα εισπράττει επι 20 χρόνια εγγυημένη τιμή για την ενέργεια που θα πουλάει στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας , ίση με 0.45 ευρώ/KWh για διασυνδεδεμένα δίκτυα και 0,50 ευρώ/KWh για τα νησιά.
Όσον αφορά το κόστος , ένα παρκο ισχύος 100 KW έχει μέσο κόστος 700.000 με 750.000 ευρώ εκ των οποίων απαιτούνται σαν ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Οικιακά Φωτοβολταϊκά

Οικιακά Φωτοβολταϊκά μέχρι 10 KWh διασυνδεδεμένα με τη Δ.Ε.Η και όχι Αυτόνομα

Πλεονεκτήματα Οικιακών Φωτοβολταϊκών

  • Σύμβαση πώλησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Δ.Ε.Η η οποία είναι 25ους διάρκειας.
  • Η τιμή πώλησης είναι 55 λεπτά για κάθε παραγόμενη KWh από το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό σύστημα 
εφόσον η σύμβαση υπογραφεί μέχρι και το τέλος του 2011. Από κει και πέρα προσαυξάνεται κατά 25% του πληθωρισμού της προηγούμενης χρονιάς. 
  • Τα όποια έσοδα προκύπτουν από τον οικιακό παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας βάση του συμψηφιστικού λογαριασμού της Δ.Ε.Η Δεν Φορολογούνται
Πως Υλοποιούνται

  • Αίτηση σύνδεσης προς τη Δ..Ε.Η
  • Προσφορά σύνδεσης από τη Δ.Ε.Η (δηλ. πόσα χρήματα θέλει η Δ.Ε.Η για να συνδέσει το Οικιακό Φωτοβολταϊκό δίκτυο. Το κόστος κυμαίνεται από 300 με 500 ευρώ.
  • Ενημέρωση των πολεοδομικών αρχών  ότι θα εγκαταστήσουμε στην ταράτσα - σκεπή του σπιτιού μας ένα Οικιακό Φωτοβολταϊκό Σύστημα.







  1. Αν είναι ταράτσα θα πρέπει τα φωτοβολταϊκά να έχουν περιμετρικά απόσταση 1m μέτρο από την άκρη της.
  2. Αν είναι σκεπή θα πρέπει τα φωτοβολταϊκά να έχουν απόσταση από την άκρη της στέγης 1/2m (μισό) μέτρο.


  • Υπογραφή σύμβασης σύνδεσης.
  • Αίτηση σύναψης της σύμβασης συμψηφισμού .Βάση της οποίας θα πληρωνόμαστε για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από το  Οικιακό Φωτοβολταϊκό Σύστημα.
  • Αίτηση προς τη Δ.Ε.Η για ενεργοποίηση της σύνδεσης μας με το δίκτυό της.
Δεν είναι υποχρεωτικό να καλυφθεί όλος ο χώρος με Φ/Σ.
ΠΧ. αν έχουμε μία επίπεδη ταράτσα 150 m2 (τετραγωνικά μέτρα) ενώ βάση του χώρου που έχουμε μπορεί να εγκατασταθεί ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 10KWh υπάρχει δυνατότητα κάποιος να επιλέξει Φ/Σ μικρότερης ισχύος. Είναι σημαντικό γιατί η εγκατάσταση ενός πολύ μικρού Φ/Σ ισχύος μόλις 1.5 KWh αποφέρει ετήσια έσοδα 1100 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα καλύπτουν το λογαριασμό της Δ.Ε.Η και δέν πρόκειται ο ιδιοκτήτης που εγκατέστησε το Φ/Σ να ξαναπληρώσει λογαριασμό της Δ.Ε.Η.

Τα έσοδα από την παραγωγή ρεύματος από τα Φ/Σ είναι προβλέψιμα στη χώρα μας γιατί κάθε εγκατεστημένο  KW φωτοβολταϊκού παράγει κατά μέσο όρο 1500 KWh ανά έτος. 

Σημειώνουμε ότι η Δ.Ε.Η αγοράζει 55 λεπτά κάθε παραγόμενη KWh. Εμείς ως καταναλωτές αγοράζουμε περίπου την KWh 12 λεπτά.

Άρα ένα Φ/Σ ισχύος 1 KWh παράγει κατά μέσο όρο περίπου 1300 KWh το χρόνο και αποφέρει ετήσια έσοδα 1300 KWh επί 55 λεπτά (την κάθε KWh) =  715 ευρώ

Συγκεκριμένες Πληροφορίες θα βρείτε στον ενδεικτικό πίνακα : Εδώ


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


Είναι απαραίτητη η ύπαρξη ηλιακού θερμοσίφωνα για την προσθήκη Φ/Σ ?
Ναί ! Βασική προϋπόθεση για την προσθήκη Φ/Σ για την πώληση ενέργειας είναι η ύπαρξη ηλιακού θερμοσιφωνικού  συστήματος. ο λόγος είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μία γενικότερη αντίληψη στους καταναλωτές σχετικά με τα ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Κόστος Συντήρησης ?
Καμία απολύτως. υπάρχουν όμως προγράμματα ασφάλισης για τυχών ζημιές όπως (χαλάζι , κλοπή , κτλπ...)

Παρενέργειες ?
Δέν είναι κεραίες κινητής τηλεφωνίας .Δεν υπάρχει καμία παρενέργεια. 


Για έναν αυτόματο υπολογισμό των εσόδων σας πατήστε ΕΔΩ



Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)

Φωτοβολταϊκά  Συστήματα


Τα ενεργειακά θέματα και, κυρίως, η σχέση της παραγωγής και χρήσης ενέργειας με το περιβάλλον, αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων και προβληματισμών, όχι μόνο για τον χώρο των επιστημών και των πολιτικών, αλλά και για το χώρο των επιχειρήσεων και κατ' επέκταση για όλη την κοινωνία.Η εκμετάλλευση του ήλιου, του ανέμου, του νερού, της γεωθερμίας και της βιομάζας, που αποτελούν πηγές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον, μπορούν και πρέπει να γίνουν οικονομικά εκμεταλλεύσιμες ώστε να συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη, εφόσον είναι ανανεώσιμες και ρυπαίνουν ελάχιστα ή καθόλου.Η αξιοποίηση αυτών των ενδογενών ενεργειακών πόρων μπορεί να επιφέρει επίσης σημαντικές θετικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στην περιφερειακή και την τοπική ανάπτυξη. Παρά το γεγονός ότι απαιτείται ένα σημαντικό κεφάλαιο για την αρχική τους εγκατάσταση και τον εξοπλισμό, το λειτουργικό τους κόστος είναι αμελητέο και τα αποτελέσματά τους ιδιαίτερα σημαντικά.Τα φωτοβολταϊκά ηλιακά συστήματα μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια για χρήση σε διάφορες εφαρμογές.Το στοιχείο που χρησιμοποιείτε στην κατασκευή των Φ/Β στοιχείων ευρείας κατανάλωσης είναι το Πυρίτιο σε όλες τις μορφές του a)Μονοκρυσταλλικό b)Πολυκρυσταλλικό και c)Άμορφο. Σε ένα Φ/Β σύστημα περιλαμβάνονται, εκτός της Φ/Β μονάδας ή συστοιχίας, μερικά άλλα μέρη όπως a)Μπαταρίες (αποθήκευση) b)Μετατροπέας συνεχούς - εναλλασσομένου (Inverter) c)Δίοδοι αντεπιστροφής (ώστε να μην επιτρέπεται η αντιστροφή του ρεύματος στα Φ/Β πλαίσια, που μπορεί να τα καταστρέψει και προκαλέσει ενεργειακές απώλειες) d)Δίοδοι διέλευσης για την λειτουργία της συστοιχίας ακόμη και όταν κάποια πλαίσια σκιαστούν e) Πίνακας ελέγχου.

Φ/Β πλαίσια
Τα εμπορικά διαθέσιμα Φ/Β πλαίσια αποτελούνται από μια σειρά συνδεδεμένων Φ/Β στοιχείων, τα οποία συγκρατούνται είτε ανάμεσα σε δύο φύλλα γυαλιού είτε μεταξύ φύλλου γυαλιού και φύλλου πλαστικού

Φ/Β μονάδες ή συστοιχίες
Μια Φ/Β συστοιχία αποτελείται από συνδεδεμένα Φ/Β πλαίσια. «Ομάδες» Φ/Β πλαισίων συνδέονται εν σειρά και παράλληλα, ώστε να προκύψει η επιθυμητή τάση και ρεύμα λειτουργίας της εφαρμογής.
Αποθήκευση-Μπαταρία


Η μπαταρία είναι απαραίτητη στα αυτόνομα συστήματα έτσι ώστε να αποθηκεύει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στα Φ/Β πλαίσια και να τη δίνει στον καταναλωτή κατά τα χρονικά διαστήματα που δεν υπάρχει ηλιακή ακτινοβολία συνεπώς ούτε και παραγωγή.





Ρυθμιστής συνεχούς τάσης

Η συσκευή αυτή ρυθμίζει τη ροή του ρεύματος από τα Φ/Β πλαίσια προς τις μπαταρίες αποθήκευσης και διατηρεί την κανονική κατάσταση φόρτισης των μπαταριών.



Μετατροπέας συνεχούς-εναλλασσόμενου ρεύματος

Η συσκευή αυτή είναι απαραίτητη για την μετατροπή τους συνεχούς (DC) ρεύματος σε εναλλασσόμενο (AC) για να μπορούν να λειτουργούν οι διάφορες συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά.
Το βασικό χαρακτηριστικό των Φ/Β συστημάτων, είναι η αυτόνομη λειτουργία τους χωρίς την χρήση οποιασδήποτε καύσιμης ύλης, η υψηλή ανθεκτικότητα και αξιοπιστία, καθώς και η ικανότητα να λειτουργούν για μακρύ χρονικό διάστημα χωρίς συντήρηση, τα καθιστά ενδεδειγμένη οικονομικά λύση για όλους τους τύπους εφαρμογών που είναι απομακρυσμένες από το δίκτυο ηλεκτρισμού και όχι μόνο.Το σύστημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το δίκτυο της ΔΕΗ. Στην περίπτωση αυτή, πουλάει κανείς το ηλιακό ρεύμα στη ΔΕΗ έναντι μιας ορισμένης από το νόμο τιμής και συνεχίζει να αγοράζει ρεύμα από τη ΔΕΗ όπως και σήμερα. Έχει δηλαδή ένα διπλό μετρητή για την καταμέτρηση της εισερχόμενης και εξερχόμενης ενέργειας.
Μπορούν να τοποθετηθούν παντού . Απο τις ταράτσες των σπιτιών και τον πολυκατοικιών , σε κήπους , αγροτεμάχια μέχρι και στις στέγες και τα υπόστεγα , αρκεί να υπάρχει άπλετη ηλιακή ενέργεια για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τα Φ/Β συστήματα πριμοδοτούνται με υψηλή τιμή πώλησης της kWh για τον ηλεκτρο-παραγωγό, ιδιαίτερα ελκυστική για τις συνθήκες ηλιοφάνειας της χώρας μας. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη σε χώρες όπως η Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος κλπ και πρόσφατα στην Ελλάδα, έχει στόχο να αυξηθεί η ζήτηση Φ/Β συστημάτων με αποτέλεσμα να γίνουν επενδύσεις για την μαζική παραγωγή τους που θα οδηγήσει σε οικονομικότερα προϊόντα λόγω της οικονομικής κλίμακας που θα πετύχουν.

Αξίζει να ρίξετε μια ματιά εδώ για να δείτε τα σημερινά τιμολόγια της Δ.Ε.Η αναλυτικά. Μιάς και αναφερθήκαμε στη Δ.Ε.Η να αναφέρουμε ότι δίνει πλέον τη δυνατότητα να συμμετέχει ο καθένας μας στην καταμέτρηση της κατανάλωσης μας. Έτσι μπορούμε εμείς οι ίδιοι να δίνουμε την ένδειξη του μετρητή μας και να λαμβάνουμε κάθε δίμηνο εκκαθαριστικό λογαριασμό με βάση την πραγματική μας κατανάλωση.

Χρειάζεται μόνο να γνωρίζουμε τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής που αναγράφετε στο λογαριασμό μας.Αν πάλι δεν θέλουμε να δώσουμε την ένδειξη σημαίνει ότι επιλέγουμε την έκδοση λογαριασμού έναντι  , ο οποίος θα εκδοθεί με βάση την αντίστοιχη κατανάλωση του προηγούμενου χρόνου.


Πές Ναί και συ στήν Κομποστοποίηση , μάθε γι'αυτήν και διεδωσέ το !


... αρκεί να σκεφτείς λίγο θετικά και οικολογικά ! Η διαδικασία της κομποστοποίησης άρχισε να εξαπλώνεται σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και να ευαισθητοποιούνται ολοένα και πιο πολλοί Έλληνες . Αν δεν ξέρεις τι ειναι και σ' ενδιαφέρει να μάθεις , το παραπάνω video θα σου λύσει όλες τις απορίες ...και πού ξέρεις αν φερθείς έξυπνα μπορείς να βγάλεις και αρκετά χρήματα . Αξίζει να προσπαθήσεις , να δοκιμάσεις και σίγουρα στο τέλος θα τα καταφέρεις. Τώρα που η εποχή είναι δύσκολη καλό είναι να βρίσκουμε εύκολους τρόπους να σώσουμε τον πλανήτη και τις τσέπες μας . Οποιαδήποτε απορία / ερώτηση είναι ευπρόσδεκτη ... 

Χειροποίητες βάσεις κεριών απο ξύλο και κεραμικό σετ τρια τεμάχια. Σέτ τριάδα Χειροποίητες βάσεις κεριών απο ξύλο και κεραμικό σε χρώματα κι...

Δημοφιλείς Αναρτήσεις