Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

Οικιακά Φωτοβολταϊκά

Οικιακά Φωτοβολταϊκά μέχρι 10 KWh διασυνδεδεμένα με τη Δ.Ε.Η και όχι Αυτόνομα

Πλεονεκτήματα Οικιακών Φωτοβολταϊκών

 • Σύμβαση πώλησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Δ.Ε.Η η οποία είναι 25ους διάρκειας.
 • Η τιμή πώλησης είναι 55 λεπτά για κάθε παραγόμενη KWh από το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό σύστημα 
εφόσον η σύμβαση υπογραφεί μέχρι και το τέλος του 2011. Από κει και πέρα προσαυξάνεται κατά 25% του πληθωρισμού της προηγούμενης χρονιάς. 
 • Τα όποια έσοδα προκύπτουν από τον οικιακό παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας βάση του συμψηφιστικού λογαριασμού της Δ.Ε.Η Δεν Φορολογούνται
Πως Υλοποιούνται

 • Αίτηση σύνδεσης προς τη Δ..Ε.Η
 • Προσφορά σύνδεσης από τη Δ.Ε.Η (δηλ. πόσα χρήματα θέλει η Δ.Ε.Η για να συνδέσει το Οικιακό Φωτοβολταϊκό δίκτυο. Το κόστος κυμαίνεται από 300 με 500 ευρώ.
 • Ενημέρωση των πολεοδομικών αρχών  ότι θα εγκαταστήσουμε στην ταράτσα - σκεπή του σπιτιού μας ένα Οικιακό Φωτοβολταϊκό Σύστημα. 1. Αν είναι ταράτσα θα πρέπει τα φωτοβολταϊκά να έχουν περιμετρικά απόσταση 1m μέτρο από την άκρη της.
 2. Αν είναι σκεπή θα πρέπει τα φωτοβολταϊκά να έχουν απόσταση από την άκρη της στέγης 1/2m (μισό) μέτρο.


 • Υπογραφή σύμβασης σύνδεσης.
 • Αίτηση σύναψης της σύμβασης συμψηφισμού .Βάση της οποίας θα πληρωνόμαστε για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από το  Οικιακό Φωτοβολταϊκό Σύστημα.
 • Αίτηση προς τη Δ.Ε.Η για ενεργοποίηση της σύνδεσης μας με το δίκτυό της.
Δεν είναι υποχρεωτικό να καλυφθεί όλος ο χώρος με Φ/Σ.
ΠΧ. αν έχουμε μία επίπεδη ταράτσα 150 m2 (τετραγωνικά μέτρα) ενώ βάση του χώρου που έχουμε μπορεί να εγκατασταθεί ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 10KWh υπάρχει δυνατότητα κάποιος να επιλέξει Φ/Σ μικρότερης ισχύος. Είναι σημαντικό γιατί η εγκατάσταση ενός πολύ μικρού Φ/Σ ισχύος μόλις 1.5 KWh αποφέρει ετήσια έσοδα 1100 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα καλύπτουν το λογαριασμό της Δ.Ε.Η και δέν πρόκειται ο ιδιοκτήτης που εγκατέστησε το Φ/Σ να ξαναπληρώσει λογαριασμό της Δ.Ε.Η.

Τα έσοδα από την παραγωγή ρεύματος από τα Φ/Σ είναι προβλέψιμα στη χώρα μας γιατί κάθε εγκατεστημένο  KW φωτοβολταϊκού παράγει κατά μέσο όρο 1500 KWh ανά έτος. 

Σημειώνουμε ότι η Δ.Ε.Η αγοράζει 55 λεπτά κάθε παραγόμενη KWh. Εμείς ως καταναλωτές αγοράζουμε περίπου την KWh 12 λεπτά.

Άρα ένα Φ/Σ ισχύος 1 KWh παράγει κατά μέσο όρο περίπου 1300 KWh το χρόνο και αποφέρει ετήσια έσοδα 1300 KWh επί 55 λεπτά (την κάθε KWh) =  715 ευρώ

Συγκεκριμένες Πληροφορίες θα βρείτε στον ενδεικτικό πίνακα : Εδώ


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


Είναι απαραίτητη η ύπαρξη ηλιακού θερμοσίφωνα για την προσθήκη Φ/Σ ?
Ναί ! Βασική προϋπόθεση για την προσθήκη Φ/Σ για την πώληση ενέργειας είναι η ύπαρξη ηλιακού θερμοσιφωνικού  συστήματος. ο λόγος είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μία γενικότερη αντίληψη στους καταναλωτές σχετικά με τα ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Κόστος Συντήρησης ?
Καμία απολύτως. υπάρχουν όμως προγράμματα ασφάλισης για τυχών ζημιές όπως (χαλάζι , κλοπή , κτλπ...)

Παρενέργειες ?
Δέν είναι κεραίες κινητής τηλεφωνίας .Δεν υπάρχει καμία παρενέργεια. 


Για έναν αυτόματο υπολογισμό των εσόδων σας πατήστε ΕΔΩ2 σχόλια:

 1. Και για να πάρετε μια ιδέα απο τιμές φ/β πάνελ στην αγορά πατήστε εδω.
  αναγράφονται τα χαρακτηριστικά και η απόδοση τους ανάλογα με την προτίμηση σας
  http://www.e-shops.bz/fotoboltaika-plaisia-16/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ καλό άρθρο. Θεωρώ ότι το οικιακό φωτοβολταικο είναι ότι καλύτερο και ειδικά στην Ελλάδα μπορεί να έχει μεγάλες αποδόσεις λόγω της ηλιοφάνειας που παρουσιάζουμε σαν χώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή