Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)

Φωτοβολταϊκά  Συστήματα


Τα ενεργειακά θέματα και, κυρίως, η σχέση της παραγωγής και χρήσης ενέργειας με το περιβάλλον, αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων και προβληματισμών, όχι μόνο για τον χώρο των επιστημών και των πολιτικών, αλλά και για το χώρο των επιχειρήσεων και κατ' επέκταση για όλη την κοινωνία.Η εκμετάλλευση του ήλιου, του ανέμου, του νερού, της γεωθερμίας και της βιομάζας, που αποτελούν πηγές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον, μπορούν και πρέπει να γίνουν οικονομικά εκμεταλλεύσιμες ώστε να συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη, εφόσον είναι ανανεώσιμες και ρυπαίνουν ελάχιστα ή καθόλου.Η αξιοποίηση αυτών των ενδογενών ενεργειακών πόρων μπορεί να επιφέρει επίσης σημαντικές θετικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στην περιφερειακή και την τοπική ανάπτυξη. Παρά το γεγονός ότι απαιτείται ένα σημαντικό κεφάλαιο για την αρχική τους εγκατάσταση και τον εξοπλισμό, το λειτουργικό τους κόστος είναι αμελητέο και τα αποτελέσματά τους ιδιαίτερα σημαντικά.Τα φωτοβολταϊκά ηλιακά συστήματα μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια για χρήση σε διάφορες εφαρμογές.Το στοιχείο που χρησιμοποιείτε στην κατασκευή των Φ/Β στοιχείων ευρείας κατανάλωσης είναι το Πυρίτιο σε όλες τις μορφές του a)Μονοκρυσταλλικό b)Πολυκρυσταλλικό και c)Άμορφο. Σε ένα Φ/Β σύστημα περιλαμβάνονται, εκτός της Φ/Β μονάδας ή συστοιχίας, μερικά άλλα μέρη όπως a)Μπαταρίες (αποθήκευση) b)Μετατροπέας συνεχούς - εναλλασσομένου (Inverter) c)Δίοδοι αντεπιστροφής (ώστε να μην επιτρέπεται η αντιστροφή του ρεύματος στα Φ/Β πλαίσια, που μπορεί να τα καταστρέψει και προκαλέσει ενεργειακές απώλειες) d)Δίοδοι διέλευσης για την λειτουργία της συστοιχίας ακόμη και όταν κάποια πλαίσια σκιαστούν e) Πίνακας ελέγχου.

Φ/Β πλαίσια
Τα εμπορικά διαθέσιμα Φ/Β πλαίσια αποτελούνται από μια σειρά συνδεδεμένων Φ/Β στοιχείων, τα οποία συγκρατούνται είτε ανάμεσα σε δύο φύλλα γυαλιού είτε μεταξύ φύλλου γυαλιού και φύλλου πλαστικού

Φ/Β μονάδες ή συστοιχίες
Μια Φ/Β συστοιχία αποτελείται από συνδεδεμένα Φ/Β πλαίσια. «Ομάδες» Φ/Β πλαισίων συνδέονται εν σειρά και παράλληλα, ώστε να προκύψει η επιθυμητή τάση και ρεύμα λειτουργίας της εφαρμογής.
Αποθήκευση-Μπαταρία


Η μπαταρία είναι απαραίτητη στα αυτόνομα συστήματα έτσι ώστε να αποθηκεύει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στα Φ/Β πλαίσια και να τη δίνει στον καταναλωτή κατά τα χρονικά διαστήματα που δεν υπάρχει ηλιακή ακτινοβολία συνεπώς ούτε και παραγωγή.





Ρυθμιστής συνεχούς τάσης

Η συσκευή αυτή ρυθμίζει τη ροή του ρεύματος από τα Φ/Β πλαίσια προς τις μπαταρίες αποθήκευσης και διατηρεί την κανονική κατάσταση φόρτισης των μπαταριών.



Μετατροπέας συνεχούς-εναλλασσόμενου ρεύματος

Η συσκευή αυτή είναι απαραίτητη για την μετατροπή τους συνεχούς (DC) ρεύματος σε εναλλασσόμενο (AC) για να μπορούν να λειτουργούν οι διάφορες συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά.
Το βασικό χαρακτηριστικό των Φ/Β συστημάτων, είναι η αυτόνομη λειτουργία τους χωρίς την χρήση οποιασδήποτε καύσιμης ύλης, η υψηλή ανθεκτικότητα και αξιοπιστία, καθώς και η ικανότητα να λειτουργούν για μακρύ χρονικό διάστημα χωρίς συντήρηση, τα καθιστά ενδεδειγμένη οικονομικά λύση για όλους τους τύπους εφαρμογών που είναι απομακρυσμένες από το δίκτυο ηλεκτρισμού και όχι μόνο.Το σύστημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το δίκτυο της ΔΕΗ. Στην περίπτωση αυτή, πουλάει κανείς το ηλιακό ρεύμα στη ΔΕΗ έναντι μιας ορισμένης από το νόμο τιμής και συνεχίζει να αγοράζει ρεύμα από τη ΔΕΗ όπως και σήμερα. Έχει δηλαδή ένα διπλό μετρητή για την καταμέτρηση της εισερχόμενης και εξερχόμενης ενέργειας.
Μπορούν να τοποθετηθούν παντού . Απο τις ταράτσες των σπιτιών και τον πολυκατοικιών , σε κήπους , αγροτεμάχια μέχρι και στις στέγες και τα υπόστεγα , αρκεί να υπάρχει άπλετη ηλιακή ενέργεια για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τα Φ/Β συστήματα πριμοδοτούνται με υψηλή τιμή πώλησης της kWh για τον ηλεκτρο-παραγωγό, ιδιαίτερα ελκυστική για τις συνθήκες ηλιοφάνειας της χώρας μας. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη σε χώρες όπως η Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος κλπ και πρόσφατα στην Ελλάδα, έχει στόχο να αυξηθεί η ζήτηση Φ/Β συστημάτων με αποτέλεσμα να γίνουν επενδύσεις για την μαζική παραγωγή τους που θα οδηγήσει σε οικονομικότερα προϊόντα λόγω της οικονομικής κλίμακας που θα πετύχουν.

Αξίζει να ρίξετε μια ματιά εδώ για να δείτε τα σημερινά τιμολόγια της Δ.Ε.Η αναλυτικά. Μιάς και αναφερθήκαμε στη Δ.Ε.Η να αναφέρουμε ότι δίνει πλέον τη δυνατότητα να συμμετέχει ο καθένας μας στην καταμέτρηση της κατανάλωσης μας. Έτσι μπορούμε εμείς οι ίδιοι να δίνουμε την ένδειξη του μετρητή μας και να λαμβάνουμε κάθε δίμηνο εκκαθαριστικό λογαριασμό με βάση την πραγματική μας κατανάλωση.

Χρειάζεται μόνο να γνωρίζουμε τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής που αναγράφετε στο λογαριασμό μας.Αν πάλι δεν θέλουμε να δώσουμε την ένδειξη σημαίνει ότι επιλέγουμε την έκδοση λογαριασμού έναντι  , ο οποίος θα εκδοθεί με βάση την αντίστοιχη κατανάλωση του προηγούμενου χρόνου.


2 σχόλια:

  1. suxgarhthria gia to site, einai polu kalo kai polu psagmeno.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή δουλειά φίλε μου, συγχαριτήρια. Μόνο μην αφήνεις κενά Link (Σύγχρονες τέχνες, τα νέα στο χρηματιστήριο) καθώς και απέφευγε όσο μπορείς τα περιττά widget (π.χ. ρολόγια, Γοogle Maps κ.λ.π.)
    Σου εύχομαι καλές αναρτήσεις, και ελπίζω η εγγραφή μου σαν ο 1oς σου Follower, να σου φέρει γούρι, κάτι ..σαν "ποδαρικό" ας πούμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χειροποίητες βάσεις κεριών απο ξύλο και κεραμικό σετ τρια τεμάχια. Σέτ τριάδα Χειροποίητες βάσεις κεριών απο ξύλο και κεραμικό σε χρώματα κι...

Δημοφιλείς Αναρτήσεις