AEROGEL : ΕΝΑ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΚΟΣΜΟ...!!!!!!!!!

AEROGEL 



Το Aerogel εφευρέθηκε αρχικά από έναν Αμερικανό χημικό τον Samuel Stephens Kistler το 1931.
Ουσιαστικά αποτελείται από διοξείδιο του πυριτίου και αέρα. Για την ακρίβεια το 99,8%περίπου του Aerogel είναι…αέρας. Παρόλα αυτά έχει εκπληκτικές ιδιότητες!

Το υλικό είναι μόνο 3 φορές πιο βαρύ από τον αέρα!! Mπορεί να έχει εμβαδόν που κυμαίνεται από 250 έως 3.000 τ.μ. ανά γραμμάριο θεωρητικά θα είχε μεγαλύτερη επιφάνεια από ένα ολόκληρο γήπεδο ποδοσφαίρου.


Είναι το ελαφρύτερο στερεό υλικό που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Ο Samuel Stephens Kistler έβαλε στοίχημα με συνάδελφό του πως θα μπορούσε να βγάλει από ένα τζέλ το νερό, αφήνοντας μέσα του αέρα χωρίς να χαλάσει το πλέγμα που κρατούσε το νερό και μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες τελικά τα κατάφερε εκμεταλλευόμενος ένα πολύ έξυπνο και λίγο high tech κόλπο. π.χ Αν έχει μείνει ποτέ ζελέ στο ψυγείο σας, τότε μάλλον θα έχετε παρατηρήσει ότι μετά απο μερικές μέρες θα συρρικνωθεί και θα είναι αρκετά αηδιαστικό. Το ίδιο συμβαίνει και με το alcogel όταν εξατμιστεί ο διαλύτης του. Η εξάτμιση του υγρού διαλύτη είναι η αιτία που το κάνει στερεό διοξείδιο του πυριτίου.
Αυτή η σταθερή μάζα ονομάζεται xerogel.
Μόλις το υγρό εξαφανιστεί από το πήκτωμα, ο διαλύτης διοχετεύεται μακριά ως αέριο. Τα υπόλοιπα στερεά είναι κατασκευασμένα από πυρίτιο, με μικροσκοπικούς πόρους (nanopores) που γεμίζουν με αέρα, και είναι 50-99% του όγκου της αρχικής alcogel. Αυτή η σταθερή μάζα ονομάζεται αεροτζέλ.
Η δομή του gel είναι πολύ αραχνοΰφαντη για να αντέξει τον παραμικρό βρασμό ή διόγκωση αερίου στο εσωτερικό του!
ΑΛΛΑ.....
Μπορεί να αντέξει την κρούση από έκρηξη 1 κιλού δυναμίτη χωρίς να καταστραφεί!!


Κρατώντας ένα κομμάτι στο χέρι σας, μπορεί να σας προστατέψει σαν ασπίδα (με πάχος 1-2 εκατοστά) απέναντι σε φλόγιστρο με θερμοκρασία πάνω από 1300 βαθμούς Κελσίου!! Δηλαδή μιλάμε για εκπληκτική θερμομονωτική ιδιότητα.
Λόγω της δομής του με μικροσκοπικούς πόρους μπορεί να φιλτράρει αποτελεσματικά νερό ή αέρα κατακρατώντας οποιοδήποτε ξένο υλικό.

Σε πείραμα στο εργαστήριο κάλυψαν ένα κομμάτι ατσάλι με 6 χιλιοστά Aerogel και το εξέθεσαν σε έκρηξη από δυναμίτη. Το Aerogel με ρόλο ασπίδας προστάτεψε το ατσάλι το οποίο μετά βίας “τραυματίστηκε”.

Η πρώτη εταιρεία που εκμεταλεύτηκε εμπορικά το Aerogel είναι η Dunlop η οποία κατασκεύασε ρακέτες του τένις ,οι οποίες είναι ενισχυμένες με Aerogel , για καλύτερα χτυπήματα.
Δοκιμάστηκε και η μονωτική ιδιότητα του Aerogel στην πράξη , μονώνοντας το σπίτι ενός Άγγλου, όπου όπως ο ίδιος αναφέρει, η βελτίωση στην θερμομόνωση ήταν αξιοσημείωτη. Κατέβασε τον θερμοστάτη της κεντρικής θέρμανσης 5 ολόκληρους βαθμούς. Αυτό σημαίνει ότι το σπίτι του έχει πλέον πολύ λιγότερες απώλειες θερμότητας, και δεν χρειάζεται να ανάβει την θέρμανση όπως πριν.

Βρήκε εφαρμογή επίσης απο τη ΝΑΣΑ κυρίως σε διαστημόπλοια λόγω των άριστων μονωτικών του ιδιοτήτων. Έτσι στην αποστολή STARDUST ("αστερόσκονη") το aerogel τοποθετήθηκε σε σημείο του διαστημόπλοιου, μέσα σε ένα ειδικό πλέγμα (που μοιάζει σαν αυτό μιας ρακέτας του τέννις) που θα έρθει σε επαφή με την ουρά του κομήτη Wild 2 και με αυτό τον τρόπο να συλλέξει την πολύτιμη αστερόσκονη!
Επίσης τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να κατασκευάσει το Aerogel με τρόπο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα. Κατασκεύασε Aerogel το οποίο είναι πιο ανθεκτικό, και πιο εύκαμπτο. Υποθέτουν ότι μια στολή κατασκευασμένη από τέτοιο υλικό πάχους 18 χιλιοστών ,θα μπορούσε να προστατέψει αυτόν που την φοράει ακόμα και σε θερμοκρασίες -130 βαθμών Κελσίου.

Επίσης μια μεγάλη εταιρία στη μασαχουσέτη η aspen έχει συνάψει συμφωνία με Burton snowboards, που πωλεί ένδυση για ακραίες καιρικές συνθήκες και κατασκεύάζει σακάκια με επένδυση AeroGel AR3103 Spaceloft.Το σακάκι Burton μονωμένo με AeroGel στο λιανικό εμπόριο πωλείτε για $ 550, συγκριτικά με το μπουφάν τους χωρίς AeroGel μόνωση, το οποίο πωλείτε στο λιανικό εμπόριο για $ 280.Επιπλέον,η Aspen χρησιμοποιεί AeroGel για μπότες και γάντια, σχεδιασμένα να αντέχουν σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
Τα AeroGel μονωμένα ρούχα εξακολουθούν να είναι από τα πιο ακριβά στην αγορά λόγω της διαδικασίας κατασκευής τους!







Και μία απάντηση σε πιθανή απορεία κάποιον...... Γιατί το αεροτζέλ είναι μπλε??

Για τον ίδιο λόγο, που και ο ουρανός είναι μπλε!!
Λογο ''σκέδασης'' θα λέγαμε αλλά τι είναι αυτο? Με απλά λόγια είναι ένα οπτικό φαινόμενο που προκύπτει όταν λευκό φως σκορπίζετε σε σωματίδια με μικρότερα μήκη κύματος απο αυτά του φωτός, σωματίδια συνήθως από 5 έως 200 nm.Τα μάτια μας είναι πολύ πιο ευαίσθητα στο μπλε μήκος κύματος από ό, τι σε μήκη κύματος άλλον χρωμάτων που εμφανίζονται(π.χ βιολετί) και έτσι βλέπουμε μόνο το μπλε φως.Τα νανοσωματίδια διοξειδίου του πυριτίου (που κατασκευάζετε το γυαλί) είναι μόνο μερικές εκατοντάδες φορές μεγαλύτερο από τα άτομα και λόγο ''σκέδασης'' του λευκού φωτός κάνουν το αεροτζέλ να φαίνετε μπλε.

Τέλος μια μικρή ευχή.............
Μακάρι οι επιστήμονες να μπορέσουν να το ενσωματώσουν στο κεφάλι μερικών απο αυτούς που κάνανε με πολύ ''ευγενικό τρόπο'' τα σχόλια τους και να μπορέσει να απορροφήσει όλη τη βλακεία και την ανούσια σοβαρότητα που διαθέτουν για θέματα όπως αυτό(γιατί είμαι σίγουρος πως για άλλα σοβαρότερα δε τους καίγετε καρφί),φοβούμενοι πως θα κλαπεί η δόξα τους και οτι εμείς θα τα αρπάξουμε χοντρά και θα τους αφήσουμε στην απ'έξω!!Δεν έχουμε κανένα κέρδος απο όλο αυτό.. το μόνο που θέλουμε είναι να πληροφορίσουμε και να ενημερώσουμε.





6 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Αν θέλετε να δείτε μια ιστοσελίδα όπου μπορείτε να αγοράσετε τα πάνελ αεροπήγματος http://www.buy-aerogels.eu

      Διαγραφή
  2. Γιατί δε το έχουμε ρε ανώνυμε??
    προσπάθησες να κάνεις εμφύτευση και δε πέτυχε??
    Ξέχασα να προσθέσω πως αν είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα ο οργανισμός το αποβάλει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γίναμε πολλές!

    http://dinosayros.blogspot.com/2010/10/keywords.html

    http://www.socialfail.gr/clopy-paste-fail/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. oraio to aerogel.. na kanoun stoli gia tous stratiotes .. afou antexei stis bobes..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αμε γιατι οχι ! που ξερεις, μπορει να εχει κιολας γινει πραξη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χειροποίητες βάσεις κεριών απο ξύλο και κεραμικό σετ τρια τεμάχια. Σέτ τριάδα Χειροποίητες βάσεις κεριών απο ξύλο και κεραμικό σε χρώματα κι...

Δημοφιλείς Αναρτήσεις